Naturmaterial är som regel lite dyrare än bänkskivor av laminat men naturens egna produkter ger också ett annat ”liv” åt miljön. Du kan välja mellan sten, trä och kakelplattor. Marmorskivor var förr mera vanligt förekommande. Nackdelarna med detta material är att det är lätt att slå av en flisa på ett hörn eller en kant. Ytan tål inte heller vissa kemikalier och dessutom ”suger” materialet åt sig kraftigt färgande frukt- och grönsakssafter. Det bästa stenmaterialet är istället granit. Denna stensort kan du få i flera vackra färgskiftningar. Stenen är hård och mycket tålig. Den tar ingen skada av varken värme, färgande safter eller kemikalier.
Väljer du bänkskivor i granitsten bör du däremot vara försiktig när du ställer ifrån dig glas och porslin. Med alltför häftiga rörelser är det lätt att servisen går i kras. Risken för den typen av ”olyckor” är betydligt mindre om bänkskivan består av trä. De vanligaste träslagen är massiv ek, bok eller teak. Bänkskivor av trä fordrar däremot ett regelbundet underhåll för att hålla sig fina. De bör rengöras och eventuellt slipas och därefter oljas in med till exempel lika delar linolja och terpentin. Utan regelbundet underhåll blir ytan fort sjaskig och ful.
Dessutom blir det lätt fuktmärken efter glas och dylikt och fruktfläckar kan missfärga träet. En väl underhållen bänkskiva i trä håller sig däremot fräsch länge och blir som regel bara finare med åren. Kakelklädda bänkskivor ger ett exklusivt intryck, i synnerhet om man följer upp med stänkskydd i samma material. Bänkytor av detta slag är heltvärmetåliga, men fordrar ändå en viss aktsamhet.
Det är svårare att håll en yta med fogar ren än en helt homogen bänkskiva. Dessutom är det svårt att tvätta bort starkt färgande fläckar till exempel av rödbetssaft. Det leder som regel till att man måste ta bort den gamla fogen och lägga dit en ny istället.
Det finns ett stort utbud av laminatskivor att välja bland. När du väljer bänkskivor bör du också titta på hur kanten avslutas. Det finns rak och välvd kant. Skivan kan också kläs med en vackert formad trälist av ett träslag som kan följas upp i luckor, knoppar eller dylikt.
De flesta bänkskivor tillverkas i två standardbredder,på 60 och 90 cm. Den smalare används vanligen som bänk ovanpå underskåpen medan den bredare bänken mest är avsedd att användas till väggfasta bord och bredare avlastningsytor. En del tillverkare har också ett litet sortiment bänkskivor som är 120 cm breda. De flesta bänkskivor går att få maximalt 270 cm långa. Om du önskar en ännu längre sammanhängande bänk finns det ett begränsat urval hos en del fabrikanter. Den maximala bänklängden är 400 cm.
- Granit är ett ganska kostsamt, men vackert och slitstarkt bänkmaterial. Tillsammans med en väl vald köksinredning får köket ett stilrent och exklusivt intryck med granitskivor.
- Kakelklädda bänkar är mycket värmetåliga. Däremot är fogarna känsliga för smuts och färgfläckar från frukt och grönsaker. På sådana bänkar fordras som regel alltid rejäla skärbrädor.
- Bänkskivor av trä är numera ofta stavlimmade. Väljer du träbänkar får du räkna med ett regelbundet underhåll med olja, men i gengäld får du bänkar som bara blir vackrare med åren.
- Kantlisten spelar numera en stor roll i valet av bänk. Här ser du en laminatskiva med så kallad dropstopslist. Lägg märke till att laminatöverdraget har formats över kanten, för bättre slittålighet.