Renovera köket prismedvetet

Sedan Riksbanken började höja styrräntan har bostadsmarknaden påverkats i stor utsträckning. Under pandemi-året började svenskarna renovera sina bostäder i stället för att resa, då gick många inredningsföretag och bygghandlare otroligt bra. Men sedan Ryssland invaderade Ukraina och styrräntan höjdes rejält har både bostadsförsäljningarna och husproduktionen gått ner otroligt mycket.

De senaste två åren har många byggbolag gått i konkurs och många företag inom inredning har det tufft. Folk satsar inte på att bygga nya bostäder eftersom räntan är för hög och man håller hårt i sina pengar. Förhoppningsvis kommer marknaden se bättre ut i sommar om Riksbanken sänker styrräntan i maj och juni som förväntat.

Förnya köket utan att det kostar skjortan

Köket kallas ofta för ”husets hjärta”. Här spenderas mycket tid med att laga mat och umgås. Har du ett äldre kök som skulle behöva renoveras kan det kosta mycket pengar om köksstommar, golv, vitvaror och el måste bytas mot nytt. Inte sällan får man räkna med att ett nytt litet kök runt 10 kvadratmeter  kostar 100 000–150 000 kr. Ju större kök desto dyrare, såklart.

I dessa tider kan det vara smart att renovera köket genom att behålla så mycket som möjligt av det som kan återanvändas. Det är ju något av en trend inom bostadsrenoveringar numera att behålla det gamla, allt från golv till köksluckor och vedeldade spisar.

Kylskåp, diskmaskin och spis är saker man kanske måste köpa nytt (eller begagnat), men många lägger onödigt mycket pengar på att köpa helt nya stommar och köksluckor. Det kan man spara mycket pengar på genom att behålla och göra om befintliga.

Måla om köksluckorna

Har du tröttnat på färgen på köksluckorna? Att måla om köksluckor är ett effektivt sätt att förnya köket utan att behöva göra en stor renovering. Här är några steg för att uppnå bästa möjliga resultat:

 1. Förberedelse. Börja med att ta bort alla handtag och gångjärn från köksluckorna. Rengör sedan ytan noggrant för att avlägsna fett och smuts. Det är viktigt att ytan är helt ren för att färgen ska fästa ordentligt.
 2. Slipning. Slipa luckorna med ett fint sandpapper. Detta skapar en jämnare yta och gör att färgen fäster bättre. Torka av dammet efter slipning med en fuktig trasa.
 3. Grundmålning. Applicera en grundfärg som är lämplig för det material dina köksluckor är gjorda av. Grundfärgen hjälper till att täcka eventuella fläckar och förbättrar färgens vidhäftning och hållbarhet.
 4. Målning. När grundfärgen har torkat, måla luckorna med en färg som är avsedd för kök och badrum, eftersom dessa ofta är mer motståndskraftiga mot fukt och fläckar. Använd en roller för släta ytor eller en pensel för bästa resultat. Det kan krävas två eller tre lager färg för en jämn och täckande finish.
 5. Återmontering. När färgen har torkat helt, montera tillbaka handtagen och gångjärnen. Se till att allt är ordentligt åtdraget.
 6. Underhåll. Rengör dina nymålade köksluckor regelbundet med milda rengöringsmedel för att de ska behålla sitt nya utseende längre.

Att måla om köksluckorna kan ge ditt kök ett helt nytt utseende och känsla. Se till att ta dig tid med varje steg för att uppnå de bästa resultaten.

Byt köksluckor och behåll befintliga stommar

Att byta ut köksluckorna på en befintlig stomme är ett smart sätt att uppdatera köket utan de höga kostnaderna och besvären som kommer med en fullständig renovering. Här är några anledningar till varför detta kan vara ett fördelaktigt alternativ:

 1. Kostnadseffektivitet. Genom att behålla den befintliga stommen och bara byta ut luckorna kan du spara betydande summor pengar. Kostnaden för nya köksluckor är oftast lägre än kostnaden för ett helt nytt kök.
 2. Mindre tidskrävande. En fullständig köksrenovering kan ta flera veckor eller till och med månader att slutföra. Att byta köksluckor kan oftast göras på bara några dagar, vilket minimerar störningar i ditt dagliga liv.
 3. Miljövänligt. Att behålla och återanvända den befintliga stommen istället för att riva ut och kasta bort den är ett mer hållbart val som bidrar till mindre avfall.
 4. Förnyad stil. Nydesignade köksluckor kan förändra hela kökets utseende. Det finns en mängd olika stilar och färger att välja mellan, så att du kan skapa det exakta utseendet du önskar.
 5. Ökad fastighetsvärde. Att uppdatera köket kan öka värdet på din bostad, och genom att byta köksluckor får du ett fräscht och modernt utseende som är attraktivt för potentiella köpare, utan den stora investering som ett helt nytt kök skulle kräva.

Att byta köksluckor på en befintlig stomme är alltså ett kostnadseffektivt, snabbt, miljövänligt och stilfullt sätt att ge ditt kök en makeover. Det är en investering som inte bara sparar pengar jämfört med en fullständig renovering, utan också bidrar till ett mer hållbart hushåll.

Det är svårt att säga ett exakt pris vad det kostar att byta köksluckor eftersom det beror på kökets storlek, val av luckor, funktioner och material. Ett exempel är NordDesign Kök som på kampanj tar 34 203 – 70 196 kr för nya köksluckor med lådor, handtag/knoppar, bänkskiva och montering. Jämför det med att köpa ett helt nytt kök från exempelvis IKEA eller Marbodal.

Fler kostnadseffektiva renoveringstips

Att renovera köket på ett kostnadseffektivt sätt är möjligt med lite planering och kreativitet. Här är några tips på hur du kan fräscha upp ditt kök utan att spräcka budgeten:

 1. Måla om befintliga ytor. Att måla om skåp, väggar och till och med kakel kan förändra kökets utseende markant för en relativt låg kostnad. Välj hållbara färger som tål kökets ofta krävande miljö.
 2. Uppdatera detaljer. Små detaljer som nya handtag på skåpen, en ny kökskran eller moderna belysningsarmaturer kan göra stor skillnad estetiskt och funktionellt utan stora kostnader.
 3. Återanvänd och återställ. Innan du köper nytt, se om något av det befintliga i köket kan repareras, återanvändas eller uppdateras. Detta kan inkludera allt från att slipa och lacka om bänkskivor till att klä om stolar.
 4. Gör det själv. Många uppgifter i köksrenoveringar kan göras på egen hand, som att måla, installera nytt kakel och byta ut vitvaror. Det sparar pengar som annars skulle ha gått till arbetskostnader.
 5. Köp begagnat. Besök secondhand-butiker, Facebook Marketplace, Blocket och loppisar för att hitta begagnade eller överblivna material och inredning till köket. Ofta kan man hitta högkvalitativa varor till en bråkdel av nypriset.
 6. Planera noggrant. Ett genomtänkt planeringsarbete före start av renoveringen kan hjälpa till att undvika dyra misstag eller onödiga utgifter. Prioritera funktion och kvalitet framför trender för att skapa ett tidlöst kök som håller längre.
 7. Fokusera på belysning. Att uppdatera belysningen i köket kan vara ett relativt billigt sätt att förbättra både funktion och känsla i rummet. LED-lampor och välplacerade ljuskällor kan även bidra till att göra köket mer energieffektivt.

Genom att vara strategisk och tänka på både estetik och funktion kan du göra betydande förändringar i ditt kök utan att det kostar för mycket.

Lycka till med din eventuella renovering och tänk inte nytt, tänk återbruka!