Bänkskivor

Arbetsbänkar i kök, badrum, tvättstuga och liknande bör tåla vatten, värme och kyla. Bänkar i köket bör dessutom ha slagtåliga ytor. Det vanligaste materialet till bänksskivor i dessa utrymmen är utan tvekan laminat. Det finns ett mycket rikt urval av färger och mönster och om ytskiktet är av god kvalitet tål det ett relativt hårt slitage.

Förutom laminat kan du välja skivor i olika naturmaterial eller göra bänken själv med keramiska plattor. Bänkskivor av laminat finns i många färgställningar, enfärgade eller mönstrade. Dessutom tillverkas materialet med naturtrogna mönster av sten och trä.
Laminat är kort sagt mycket hårt pressat papper med ett ytskikt av melamin som är en slitstark plastsort. Du kan välja mellan helt slät bänkyta eller präglad struktur.

Ytan är lätt att hålla ren. Även om du spiller färgstarka eller frätande vätskor är det som regel bara att torka av med allrengöringsmedel, vatten och svamp. Ytan tål också värme men du bör inte ställa till exempel en het gryta direkt på laminatskivan. Om du har otur får du svarta märken på ytan och laminatet kan till och med spricka.
Numera finns det laminatskivor med rundad kant utan skarv mellan bänk och kant vilket underlättar rengöring och bidrar till bättre hållbarhet. Vissa fabrikat har en så kallad dropstoplist som också hindrar eventuellt spill att rinna av bänken.

Ett annat och betydligt dyrare ”syntetmaterial” är tillverkat av ca 1 /3 kvarts och 2/3 aluminium. Bänkskivor i detta material är mycket stryktåliga. Visserligen kan du få märken men du slipar också som regel lätt bort dem med ett fint slippapper.
En annan fördel med detta relativt nya material är att bänkskivorna fogas ihop med en näst intill osynlig och helt tät skarv. Det gör att bänkarna är lätta att hålla rena. Det finns också en formgjuten vask i detta material.